Belysningsbranschen

Gör mer än att släcka lamporna symboliskt under Earth Hour

17 mars, 2016

På lördag den 19 mars anordnas Earth Hour, Världsnaturfondens globala manifestation för en bättre miljö och minskad energiförbrukning. Earth Hour engagerar men vårt intresse måste hållas vid liv varje dag året om. Om fler fastighetsägare minskar energiförbrukningen för sin belysning ger det ännu större effekter på miljön än att bara släcka symboliskt under en timme.

– Byter vi till modern och smart belysning på våra kontor och i offentliga lokaler sparar vi mer än fyra TWh eller cirka tre miljarder kronor per år. Det är en handling som mycket kraftfullt bidrar till en bättre miljö, säger Mats Holme, VD på branschorganisationen Belysningsbranschen.

I Sverige använder vi varje år 14 TWh eller 14 000 000 000 kWh el till belysning. Även om elpriserna i dag ligger på förhållandevis låga nivåer är det mycket pengar och energi som går åt för att lysa upp landet.

Den största delen, cirka 10 TWh, används på kontor och i offentliga lokaler. I över hälften finns fortfarande gammal belysning med ålderdomlig teknik som ständigt lyser och drar onödigt mycket el. Och slösar pengar som skulle kunna användas på ett mycket klokare sätt.

Smart belysning kan minska energiförbrukningen med hela 80 procent
Smart belysning är mycket mer energieffektiv än gammal teknik. Genom att byta till nya moderna LED-armaturer med smart styrning efter t.ex. närvaro och dagsljus kan man spara upp till 80 procent av sin el – från dag ett.

– Det är fult att slösa energi och den mest miljövänliga kilowattimmen är den som aldrig behöver produceras, säger Mats Holme.

 

För mer information
Mats Holme, vd Belysningsbranschen, 076-008 37 03
Mervi Rokka, kommunikationsansvarig, 070-211 45 41