Belysningsbranschen

Kontor

92 % LÄGRE ELKOSTNADER OCH
GLADARE MEDARBETARE PÅ ÅF I MALMÖ

Earthhourbild

När teknikkonsultföretaget ÅF flyttade in i nya lokaler i Malmö var huset i stort sett nybyggt. Men ljusexperterna på ÅF Lighting såg direkt att det ändå fanns mycket att göra med belysningen, både för att sänka energiförbrukningen och för att förbättra arbetsmiljön och trivseln. Genom att leva som man lär kunde ÅF både sänka sina energikostnader dramatiskt och öka trivseln genom sin stora kunskap om ljusplanering.

Armaturerna i taket uppfyllde regler och standarder, men inte mer. Ljusexperterna som satt på ett av planen i det nya ÅF-huset insåg direkt att här fanns pengar att spara. Dels användes inte de mest moderna och mest energieffektiva armaturerna och dels styrdes belysningen inte på ett särskilt smart sett. En enda strömbrytare reglerade på och av för 20 arbetsplatser.
Man lyckades övertyga sina chefer att riva ut den endast nio månader gamla belysningen och ersätta den med individuellt anpassade armaturer.

Resultatet kom som en överraskning till och med för experterna på ÅF. När man jämförde energiförbrukningen med kollegorna på andra våningsplan i byggnaden visade det sig att den sjunkit med hela 92 procent – bara genom att byta till ett smart belysningssystem med reglering som styr belysningen efter dagsljus och närvaro och som ser till att ljuset är på rätt ljusnivå och påslaget bara när det behövs. En minst lika viktig vinst är att de anställda trivs bättre på jobbet. Grundtanken i den nya lösningen är en varierad belysningslösning där varje anställd individuellt kan styra och reglera belysningen på sin egen arbetsplats. Det var en självklarhet att alla skulle kunna bestämma över sitt eget ljus.

ÅF:s ljusdesigners valde också att skapa rumslighet och trivsel genom att låta ljuset variera i olika delar av lokalen, så att det lyser starkast vid arbetsplatserna och svagare i passager och i kommunikationsytorna. Man har skapat ännu mer liv i lokalen genom att belysa vertikala ytor som väggar, bokhyllor och dörrpartier medan accentljus fick belysa valda objekt och bilder på väggarna. Som en rolig detalj finns också konstverk skapade av lampor och lysrör. ÅF har skapat en lokal med belysning som utgår från medarbetarnas behov och trivsel, och som därtill spar pengar. Om man dessutom beaktar att det faktiskt är företagets ljusdesigners som sitter i lokalerna är det en självklarhet att ljuset ska vara av världsklass!

“ÅF har skapat en lokal med belysning som utgår från medarbetarnas behov och trivsel, och som därtill spar pengar.”