Belysningsbranschen

Vårdlokaler

KONSTGJORT DAGSLJUS PIGGAR UPP PÅ KS I HUDDINGE

_MG_3156

 

 

 

Ett storsjukhus stänger aldrig för natten. Här pågår verksamhet dygnet runt, året om. Och medarbetarna måste vara alerta oavsett om det är mitt på dagen i juni eller klockan tre på natten mitt i vintern. Personalen på Karolinska universitetssjukhusets postoperativa avdelning i Huddinge vet hur stor betydelse bra ljus har för arbetsmiljön och orken.

Tidigare hade man precis som på många andra vårdavdelningar valt att dämpa ljuset nattetid. Resultatet blev trötta medarbetare som hade svårt att koncentrera sig. Allt vände när sjukhuset i stället bestämde sig för att satsa på ett dynamiskt belysningssystem som enkelt kan varieras för att efterlikna dagsljusets förändringar. Precis som världen utanför varierar ljuset på avdelningen under dygnet. Ljuset är inställt så att det är som mildast och varmast vid sjutiden på morgonen när personalskiftet äger rum. Nattpersonalen förbereder sig för att gå hem och sova samtidigt som det nya arbetslaget får en mjukstart på sin arbetsdag. De närmaste timmarna ökas ljusstyrkan kraftigt för att mattas av först vid niotiden på kvällen då nästa nattskift går på. Därefter blir ljuset successivt starkare tills det når maxstyrka vid tretiden på natten, när personalen egentligen är som tröttast och kroppen vanligtvis är inställd på sömn.

Inte bara ljusstyrkan varierar utan också ljusfärgen, den så kallade färgtemperaturen. På så sätt kan man efterlikna dagsljusets olika skiftningar. Forskningen visar nämligen att ljusets färgtemperatur påverkar våra hormoner, bland annat kortisol- och melatoninhalten som reglerar sömn och vakenhet. Belysningen på avdelningen är helt datorstyrd, men vid behov kan den regleras manuellt. Effekten syns också utanför arbetsplatsen. Personalen har berättat att de tack vare den nya belysningen sover bättre trots de oregelbundna arbetstiderna, vilket också lett till en bättre fritid och bättre balans i livet.

Karolinska Huddinge var tidigt ute med sin ljussatsning. Då, år 2010, handlade det om lysrörsteknik med styrsystem. I dag är det LED-tekniken som gäller. Det finns en gammal fördom kring LED att ljuset ska vara kallt, blått och artificiellt men inget kan vara mer fel. LED-tekniken tillåter att man, i princip obegränsat och väldigt enkelt, kan bestämma vilka egenskaper ljuset ska ha i olika situationer. Man kan efterlikna det naturliga ljusets växlingar, skapa miljoner olika färger och ändra ljusstyrka och mönster i det oändliga. Tack vare det kommer vi, förhoppningsvis snart, att
se allt fler dynamiska belysningslösningar inom vården och på andra slags arbetsplatser, för att skapa välbefinnande och effektivitet. Dessutom är det bra för både energiförbrukningen och miljön.