Connectivity - uppkopplad belysning
Connectivity är ett samlingsbegrepp som oftast avser produkter som kan placeras i kategorin ’Internet of Things’ – IoT. Det är allt ifrån din smarta högtalare som kan styra belysningen hemma till information från en gatuarmatur som skickas till stadens IT-system. Det är uppkopplat, sammanvävt med flera andra system och kommunikation mellan både enheter och system på samtliga nivåer i kedjan. Tänk dig att du larmar av kontoret och både belysningen tänds och ventilationen slår till, samtidigt som informationen om energiförbrukningen och nyttjandegrad lagras för att ge information till fastighetsägaren.
Hembelysning
Det talas alltmer om det smarta hemmet, där allt fler produkter kopplas upp för att förenkla vardagen och optimera funktionerna på gemensamma plattformar. Föreställ dig att ha en färdig kopp kaffe som väntar på dig i köket, synkroniserad med väckarklockan i din mobil.
När det gäller belysning är funktioner som timers, astrour och möjligheten att skapa olika scener för olika tillfällen ofta lockande. Du kanske vill att fönsterlamporna tänds 30 minuter innan solnedgång, där ditt styrsystem automatiskt justerar sig efter solens upp- och nedgång. Eller kanske vill du ha olika förprogrammerade scener kopplade till exempelvis din TV, så att belysningen dämpas till den perfekta nivån när det är dags för en filmkväll. Vill du styra belysningen med din smarta högtalare? Inga problem – du kan enkelt tända och släcka ljuset med röstkommandon. Eller varför inte anpassa badrumsbelysningen efter tid på dygnet, för att skapa en optimal atmosfär oavsett om det är morgon eller kväll?
Professionell inomhusbelysning
IoT i det moderna kontoret, skolan eller på arbetsplatsen handlar oftast om integrerade funktioner mellan exempelvis belysning och ventilation. Närvarosensorer på belysningssidan skickar signaler vidare till ventilationssystemet. En idrottshalls bokningssystem kan belysningen, till exempel, anpassas automatiskt efter bokningarna.
För en större fastighet kan det övergripande fastighetsautomationssystemet samla information om energiförbrukning, felmeddelanden och användningsgrad. Detta gör det enklare att planera service och underhåll.
Utomhusbelysning
Service och underhåll ofta en drivande kraft bakom uppkopplade armaturer i utomhusmiljöer, då det sparar både tid och pengar att få korrekt information om armaturernas status och möjlighet att få detaljerad information vid eventuella fel. Föreställ dig att serviceteknikern redan vid första besöket har med sig rätt reservdelar när en armatur har slocknat, eller att staden exakt vet när det är dags att planera underhåll eftersom de har kännedom om armaturernas exakta brinntid.
I andra fall handlar det ofta om att kunna anpassa belysningen lokalt, med rätt ljusmängd vid olika tidpunkter på dygnet och möjligheten att justera belysningen efter årstiderna. Timers kan styra belysningen över året, från ljusa sommarnätter till mörka vinterkvällar, där belysningsbehovet skiljer sig markant. Det kan också vara stadens trivselbelysning som lyser upp parker, broar och tunnlar med färgat ljus och mönster, där levande ljusscener kan förändras under natten, säsongen och årstiden.
Denna faktatext är framtagen av AG Connectivity inom Belysningsbranschens Tekniska kommitté.