Se över ljuset på arbetsplatsen

När höstmörkret drar över oss och tillgången till dagsljus minskar är det aktualiseras frågan om bra belysning på våra arbetsplatser. Okunskapen är stor och det är lätt att vänja sig vid dålig belysning. Det kan i sin tur leda till både trötthet, ögonbesvär samt huvud- och muskelvärk.    

I Arbetsmiljöverkets föreskrifter om arbetsplatsens utformning (AFS 2009:2) ställs i normalfallet krav på dagsljus och utblick. Vad kan vi göra och hur kan man på bästa sätt kompensera med bra belysning?

Enligt Arne Lowden, forskare på Stressforskningsinstitutet vid Stockholms universitet finns det flera sätt att kompensera för bristande dagsljus. Ett naturligt sätt att givetvis att ta en promenad på morgonen när solen gått upp.

– På höst och vinter står solen lägre. Vi avskärmar ofta med persienner, för att ljuset inte ska blända. När årstiden ändras är det bra att se över och byta bländskydd i fönster, så att de fortfarande släpper in dagsljus, säger Lowden och fortsätter:

– Vidare kan det vara bra att kosta på sig en ljusmätning på sin arbetsplats. Det behöver inte vara så dyrt. Om det behövs kan det vara värt att byta ut befintlig belysning mot LED-ljus med bra färgåtergivning (Ra-index). Och varför inte pröva en ljushörna, där anställda kan få arbeta några timmar om dagen? Ljushörnan kan belysas med dagsljuslikt LED eller keramisk metallhalogen med bra färgåtergivning.

– Bra belysning är minst lika viktigt som ett höj- och sänkbart skrivbord. För den som vill förbättra ljuset på sin arbetsplats ska den grundläggande riktlinjen vara att ha rätt ljus på rätt plats! Initialt billiga lösningar kan kosta betydligt mer i längden, säger Mikael Castanius, VD för branschorganisationen Belysningsbranschen.

Testa din belysning

Den som är osäker kan ställa sig följande frågor för att testa sin belysning:

  1. Känns belysningen för svag?
  2. Bländar belysningen på din arbetsplats?
  3. Har du reflexer eller blänk i arbetsytorna och på datorskärmen?
  4. Finns det störande skuggor?
  5. Saknar du möjlighet att reglera belysningen och ljusnivån efter dina egna behov?