Utbyte ger fler vinster på inomhusarenan för bandy

ABB Arean Syd är en av Sveriges mest moderna bandyarena och ligger i stadsdelen Rocklunda. Här bytte man 2017 ut den gamla matchbelysningen mot en med LED och ett styrsystem. Resultatet är ett förminskat antal armaturer men samtidigt en förbättrad ljusnivå och betydligt minskad energiförbrukning.

Arenan har en publikkapacitet på 9000 personer och här finns utomhus- och inomhusarenor för idrott, fritid, mässor, utställningar, konserter och konferenser m.m. Utomhusområdet omfattar 100 000 kvadratmeter.

De lysrörsarmaturer som utgör matchbelysningen i ABB Arena Syd har bytts ut till nya armaturer med så kallad LED-teknik, en teknik som är både energisnål och driftsäker. Teknikutvecklingen inom belysning har gått fort sedan de gamla lysrörsarmaturerna installerades för tio år sedan. De nya armaturerna är mycket effektivare är de traditionella T5 lysrörsarmaturerna vilket gör att man med färre armaturer kan få en högre vertikal och horisontal ljusnivå för att klara TV-sändningar i arenan. Man har minskat antalet armaturer nästan med hälften – från 480 armaturer till 273 – och ändå får man 25 % mera ljus.

Från lysrörsarmaturer till LED-teknik

I samband med belysningsbytet installerades ett styrsystem för att optimera energianvändningen. Med det nya styrsystemet har man nu en övervakning på anläggningen om hur mycket energi man sparar varje månad samt ser hur länge armaturerna varit tända. Detta underlättar underhållet på arenan. Man har placerat närvarosensorer över isen som känner av när isen inte används och dimmar då ner belysningen ytterligare och släcker efter en stund för att minska energiförbrukningen.

 

Flera vinster

Energiförbrukningen för belysningen har minskat med över 70 %! I kilowattimmar räknat innebär besparingen över 600 000 kWh, eller motsvarande ett års elförbrukning i 22 elvärmda villor! De energisnåla LED-armaturerna är bollsäkra höghöjdsarmaturer som ger 25 000 lumen och är IP65 klassade med en livslängd på 70 000 timmar (L70).

Energibesparingen var en viktig faktor för att göra armaturbytet, samtidigt som man höjer ljusnivån för att klara kraven för TV-sändningar, vilket är såklart positivt. En ytterligare viktig vinst är att lösningen som valts ger ett helt bländfritt ljus för utövarna som spelar.