Ekonomikum prisas för sin unika lärmiljö

Ekonomikum läsesal vid Uppsala universitet vinner årets tävlingsomgång av Svenska Ljuspriset. Projektgruppen, med Jonas Kjellander från Sweco Architects i spetsen, tog emot det prestigefyllda priset vid en prisceremoni på Berns Salonger i Stockholm den 5 september.

Att projektet genomförts med en enorm expertis och passion för studiemiljöer är en av de centrala delarna av jurymotiveringen. Att ha förvandlat ett fönsterlöst skyddsrum, en bunker till en ergonomisk och innovativ studiemiljö som är helt unik i sitt slag är en annan. Arbetet har inneburit många utmaningar, både när det gäller gestaltningen och de tekniska lösningarna och här har projektgruppen lyckats exemplariskt.

Det är för andra gången som den ansvariga ljusdesignern och arkitekten Jonas Kjellander från Sweco Architects i Örebro tar emot detta prestigefyllda pris, som delas ut för 27:e året i följd. Han vann tävlingen första gången år 2010, då med sitt projekt med Matildelunds förskola i Kumla. Att Jonas Kjellander brinner för barnens arbetsmiljö går inte att ta miste på men varifrån kommer intresset?

”För mig är svaret ganska enkelt. Skolor är de viktigaste gemensamma miljöer vi bygger och ljus är arkitektens enskilt viktigaste verktyg.”, säger Kjellander och fortsätter:

”Att få motta Svenska Ljuspriset betyder att vi förhoppningsvis får möjlighet att fortsätta utveckla bättre miljöer inte bara i skolan utan i andra sammanhang också. Men att också göra det med barns perspektiv. Då blir det bättre för alla.”

Ekonomikum vinner Svenska Ljuspriset i hård konkurrens med två andra projekt som tagit sig till finalen, Det japanska badet på Yasuragi i Nacka och Pumpstation P42 ”Havsstrand” i Luleå. Båda de övriga projekten uppmärksammades med ett hedersomnämnande vid prisutdelningen på Berns.

Länk till pressmeddelande