Belysningsbranschen

Rundstrålande halogenlampor förbjuds – tips på alternativ

16 juli, 2018

Den 1 september i år inleds utfasningen av halogenlampor som drivs med 230V. Det sker med anledning av Ekodesigndirektivet som EU infört för att få bort energislukande produkter från marknaden. För konsumenten finns dock bättre alternativ.

Om två månader skärper EU energikraven och inleder utfasning av halogenlampor för 230 volt,
i energiklass C-D, dvs de rundstrålande halogenlamporna. Det finns idag flera bra och prisvärda alternativ till de varianter som försvinner, främst i form av olika typer av LED-lampor. Tiden då LED-lampan gav ett hårt, kallt ljus är förbi och under de senaste åren har utbudet av olika alternativ ökat kraftigt.  Det finns lampor med egenskaper som alltmer liknar glödlampans men också lösningar som erbjuder helt nya möjligheter för varierad ljussättning hemma.

– Det blir lätt en djungel för konsumenterna att välja rätt lampa men bestäm till vilket ändamål du behöver lampan, vilken ljusstyrka du vill ha och vilken ljuston, färgtemperatur, du önskar. Be sedan om hjälp av butikspersonalen och allra helst prova hemma, råder Mikael Castanius, VD på Belysningsbranschen.

7 tips vid val av LED-lampor:

  1. Kvaliteten är svår att se, men det är främst tre saker man kan titta på: Ra-värdet (lampans förmåga att återge färger), lumental (ljusflöde, hur starkt lampan lyser) och Kelvin-talet (enhet för att ange färgtemperatur, glödlampan = 2700K).
  2. Till skillnad från halogenlampor kan alla LED-lampor inte dimras. Förpackningen anger om lampan är dimbar eller inte.
  3. Om din LED-lampa är dimbar behöver du kontrollera att din dimmer är kompatibel med LED-ljuskällan och inte avsedd för glödlampor.
  4. Väljer man olika fabrikat till rummets olika ljuspunkter, blir ljuset också olika. Därför kan ett tips vara att köpa alla lampor på samma ställe.
  5. Antalet leverantörer och varumärken av LED-lampor har ökat kraftigt i och med teknikens frammarsch, vilket innebär att det finns produkter med lite olika kvaliteter på marknaden.

Välj därför etablerade varumärken.

  1. Välj inte bara utifrån pris. Pris och kvalitet hänger oftast ihop och genom att välja lite dyrare lampa får du sannolikt också bättre ljuskvalitet.
  2. Rådfråga din belysningshandlare om du känner dig osäker.


Vad innebär förbudet?
Från och med den 1 september är det inte längre tillåtet att ta in fler rundstrålande halogenlampor på EU-marknaden. Lampor som redan finns tillgängliga för försäljning får säljas ut. Halogenlampor för 230 volt med G9- och R7-socklar berörs inte av förbudet.
***

För mer information kontakta Mikael Castanius, VD, Belysningsbranschen, telefon: 0760-066 704,
e-post: mikael.castanius@belysningsbranschen.se