Foto: Casper Hedberg

Tips om hemarbetsplatsens ljus

Alltfler svenskar har idag möjlighet och arbetar hemifrån och gör det, inte minst med anledning av coronapandemin. Att hemarbetsplatsen är välplanerad och anpassad är därför en viktig arbetsmiljöfråga. Ljusdesigner Anton Martiin på inredningsbyrån Vrå ger här sina bästa tips på vad du ska tänka på när det gäller belysningen i ett hemmakontor.  

I tider när modern teknik ger fler möjlighet till både mobilt arbete och flexibla arbetstider är hemmakontoret ett allt vanligare inslag. Antingen som ett eget rum eller i ett hörn av till exempel sov- eller vardagsrummet. Oavsett var vi arbetar är det viktigt att vi har en funktionell arbetsmiljö, utformad efter behov med god ergonomi och synkomfort.

Anton Martiins tips:

Ljusdesigner Anton Martiin 

  • Belysningen ska kunna relgeras efter individens behov. Beroende på olika preferenser och ålder behöver vi olika mycket ljus.
    Belysningen ska ge tydligt fokus där arbete sker. Därför är det viktigt att skapa ett upplättande omfältsljus runt arbetsplatsen och synfältet, dvs mot taket och på väggarna runtom.
  • Det är viktigt att de armaturer som används är väl avbländade så att ljuset inte sticker i ögonen.
  • Belysningen ska också ge en naturlig skuggbildning som gör att seendet enkelt kan orientera sig och fokusera.

Hemmakontoret är definitivt en trend som är här för att stanna.

 

Läs även vad Arbetsmiljöverkets Per Nylén säger om belysningen på hemmaarbetsplatsen – i en artikel i tidningen Ingenjören.