Nu inleds lysrörsutfasningen - här ljuskällorna först ut!

Den 24 februari inleds utfasningen av lysrör i Sverige. Många fastighetsägare är fortfarande omedvetna men behöver agera nu för att klara omställningen. Först ut är kompakt- och cirkellysrör, i augusti kommer turen till övriga konventionella lysrör.

 

Beslutet att utfasa konventionella lysrör baserar sig på ett EU-beslut att förbjuda kvicksilver nu även i belysningsprodukter. Det är en stor miljövinst som för med sig en svår utmaning för landets fastighetsägare. Lysrör är nämligen mycket vanligt förekommande i skolor, kontor, sjukhus, lagerlokaler och andra fastigheter. Enligt beräkningar som branschen gjort berör det sig om minst 17 miljoner armaturer under de kommande fem åren i Sverige.

 

  • Alltför många fastighetsägare är omedvetna om den nya lagstiftningen och behöver agera. I de flesta svenska fastigheter sitter det mängder med lysrörsarmaturer. För att klara omställningen är det verkligen hög tid att börja budgetera för utbyte, säger Mikael Castanius, VD för Belysningsbranschen.

 

Först ut att utfasa är cirkellysrör T5 och T9 samt kompaktlysrör utan integrerade driftdon:

Från och med den 24 februari är det inte längre tillåtet att ta in den här typen av ljuskällor i EU. Datumet för resten av konventionella lysrör är den 24 augusti i år.

Det finns LED-ersättning till många kompaktlysrör men inte till alla, exempelvis finns det inte LED ersättning till T5 cirkel lysrör. Det är nödvändigt att kontrollera ersättningsalternativ och kompatibilitet med respektive leverantör.

 

TIDTABELL FÖR LYSRÖSUTFASNINGEN

 

Produkt Sista datum att sätta produkter på marknaden
Cirkellysrör T5 och T9 24 februari 2023 (RoHS)
Kompaktlysrör utan integrerade driftdon 24 februari 2023 (RoHS)
Lysrör T8 24 augusti 2023 (RoHS/Ekodesign)
Lysrör T5 24 augusti 2023 (RoHS)

 

Det är RoHS-lagsstiftningen som slopar undantaget för kvicksilver i belysningsprodukter, vilket innebär utfasningen av ljuskällor med kvicksilver. Ekodesign-förordningen går i sin tur på att utfasa ineffektiva ljuskällor.