24 februari inleds lysrörsutfasningen - här är ljuskällorna som berörs

Den 24 februari inleds utfasningen av lysrör i Sverige. Många fastighetsägare är fortfarande omedvetna men behöver agera nu för att klara omställningen. Först ut är kompakt- och cirkellysrör, i augusti kommer turen till övriga konventionella lysrör.

Först ut att utfasa är cirkellysrör T5 och T9 samt kompaktlysrör utan integrerade driftdon. Från och med den 24 februari är det inte längre tillåtet att ta in den här typen av ljuskällor i EU. Datumet för resten av konventionella lysrör är den 24 augusti i år.

Beslutet att utfasa konventionella lysrör baserar sig på ett EU-beslut att förbjuda kvicksilver nu även i belysningsprodukter. Det är en stor miljövinst som för med sig en svår utmaning för landets fastighetsägare. Lysrör är nämligen mycket vanligt förekommande i skolor, kontor, sjukhus, lagerlokaler och andra fastigheter. Enligt beräkningar som branschen gjort berör det sig om minst 17 miljoner armaturer under de kommande fem åren i Sverige.

Det finns LED-ersättning till många kompaktlysrör men inte till alla, exempelvis finns det inte LED-ersättning till T5 cirkel lysrör. Det är nödvändigt att kontrollera ersättningsalternativ och kompatibilitet med respektive leverantör.