Bättre ljus och fler miljövinster på MDU biblioteket i Västerås
Biblioteket vid Mälardalens Universitet i Västerås håller på att uppdatera sin belysning. Hanna Wallstedt, lokalplanerare och projektledare på MDU, berättar att belysningsprojektet tog sin början 2022 av den enkla anledningen att all allmänbelysning behövde bytas ut.
– Det handlade i första hand om utfasning av lysrör och don som gick sönder. I underhållet skulle en naturlig övergång till LED göras och vår hyresvärd Hemsö frågade om vi ville ta tillfället i akt att delta i arbetet och samordna det med MDU:s egna underhållsbehov gällande arbetsplats-, bokhylle- och punktbelysningar. En fråga vi tackade ja till eftersom vi hade en tidigare erfarenhet av belysningsbyte i andra hus som inte var så lyckad, säger hon och förtydligar att det då hade handlat om ett ”lampa-mot-lampa-byte”. Det ger naturligtvis inte samma resultat som ett större grepp där behov och belysningsprinciper diskuteras och analyseras på djupet. Hon berättar också att belysningen i vissa utrymmen var så pass dålig – för bländande och kall och ibland gav huvudvärk – att det medförde en hel del extra arbete för MDU och Hemsö i att utarbeta en godtagbar justering. Erfarenheten ledde till en bredare samsyn mellan parterna kring gestaltning och styrning.
Rätt ljus på rätt plats vid rätt tidpunkt
För att skapa den bästa möjliga och mest hållbara lösningen valde man att anlita en specialist Isabel Villar, ljusdesigner IALD på White Arkitekter, kontoret som ritade byggnaden 2002.
– Ljusdesignkonceptet rymde belysningsbehovet i biblioteket och i en anslutande tyst läsesal. Vi föreslog också lämpliga principer för att möta användarnas behov och betona arkitekturens kvalitéter på bästa möjliga sätt. Självklart var också energiförbrukning en parameter som beaktades i konceptet liksom att förklara att rätt ljus på rätt plats vid rätt tidpunkt är avgörande för att skapa goda ljusmiljöer för människor att trivas i, vilket ju känns extra viktigt i en lärandemiljö, förklarar Isabel Villar.
Fler miljövinster
Arbetsgruppen ville också minska klimatpåverkan och underlätta underhållet genom att minska antalet armaturer samt förbättra synkomforten genom att minska bländningen. En provbelysning gjordes i en testmiljö på White Arkitekter i Stockholm, där olika alternativ till de befintliga armaturerna utvärderades på tolv meters höjd. Fasadbelysning lades till för att lyfta överhänget och göra byggnaden mer synlig i stadsmiljön och väggarmaturerna återanvändes och försågs med nya ljuskällor.
HÅLLBARHETSVINSTER
Energibesparing: 70% när projektet är klart färdigställande
Materialbesparing: ca 100 färre armaturer
Klimatpåverkan: förminskning med 1,7 ton koldioxid/år